Powered By Blogger

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Η υπογεννητικότητα «εξαφανίζει» ελληνικά χωριά – H καλύτερη παραγωγική ηλικία μητέρας μέχρι 35 έτη

Η υπογεννητικότητα «εξαφανίζει» ελληνικά χωριά – H καλύτερη παραγωγική ηλικία μητέρας μέχρι 35 έτη

 

Tο φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, καθώς και η γήρανση του πληθυσμού, είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 35-40 χρόνια.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται «σταθερά» τα τελευταία χρόνια και η υπογεννητικότητα αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας στο μέλλον.

Το θέμα είναι γνωστό, οι αιτίες το ίδιο, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και παραθέτει δυσοίωνα στοιχεία για το μέλλον και η Πολιτεία σχεδιάζει πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων.

Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα καθώς και η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 35-40 χρόνια. Το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια.

Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια. Για να διασφαλιστεί η συνέχιση ενός έθνους/χώρας/περιοχής, ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά/γυναίκα.

Οι εκπρόσωποί της επιστημονικής κοινότητας αναφέρθηκαν εκτενώς στην αιματολογική εξέταση της ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), την δωρεάν διάθεση της οποίας ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Όπως είπαν, μπορεί να αποτελέσει ένα καίριο εργαλείο για τις γυναίκες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν το ωοθηκικό τους απόθεμα έγκαιρα. «Αυτή η γνώση αποδεικνύεται αναγκαία για τον προγραμματισμό της ζωής τους και τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τη γονιμότητά τους».

«Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν θα ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια».

Τα ζευγάρια, αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης.  Η υπογεννητικότητα συνιστά μια σοβαρή πρόκληση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Είναι η 4η χρονιά που έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων στη χώρα μας. Αν δεν υπάρξουν συγκροτημένες πολιτικές που να δίνουν κίνητρο απόκτησης παιδιού στις νέες οικογένειες θα έχουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό δεδομένο για τη χώρα μας. Εκτιμάται, ότι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν θα ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια.

Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από μια απλή διαπίστωση της υπογεννητικότητας, και να πάμε σε μια πιο ουσιαστική δράση, αλλά και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού περί πρόληψης και διαφύλαξης της γονιμότητας.

Σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης στη χώρα μας αναφορικά με την φυσιολογία της γονιμότητας. Μόνο μία στις 10 γυναίκες γνωρίζουν ότι μετά τα 35 έτη ξεκινάει η σταδιακή έκπτωση του ωοθηκικού αποθέματος, η οποία κορυφώνεται μετά τα 40.

Με τον ίδιο απότομο ρυθμό πέφτουν οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού με την αύξηση της ηλικίας, είτε με φυσική, είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτό είναι θεμελιώδες να συμπεριλαμβάνεται σε όποια ενημέρωση. Η υπογεννητικότητα συνιστά μια σοβαρή πρόκληση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Με τη μείωση του πληθυσμού, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των κοινοτήτων.

Η Πολιτεία πρέπει να προσφέρει ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και ποιοτικής υποστήριξης, προκειμένου να ενθαρρύνει τους νέους να τεκνοποιήσουν.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Τρίτεκνοι Αττικής: Οι αιτήσεις για φρούτα λήγουν στις 18 Ιουνίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ

Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Έτος ίδρυσης 2006

Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676

τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,

emailtitsa_mesouridou@yahoo.gr  

email: triteknoiattikis@yahoo.gr

fax: 2109570649 

http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

 


Τρίτεκνοι Αττικής:  Οι αιτήσεις για φρούτα λήγουν στις 18 Ιουνίου

 

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Περιφέρειας (Νομού) Αττικής θα διανείμει στις οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες – μέλη στο Σύλλογο Τριτέκνων Περιφέρειας (Νομού) Αττικής,

σε κάθε οικογένεια που θα καταθέσει αίτηση για φρούτα.

Δικαιούχοι / ωφελούμενοι είναι οι τρίτεκνες οικογένειες:

Στην περίπτωση που μέλος της οικογένειας έχει αναπηρία ΑΜΕΑ 67% και άνω, τότε το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ.

Η οικογένεια με 5 μέλη (το πρώτο παιδί μέχρι 25 ετών) και εισόδημα μέχρι 17.280.

Η οικογένεια με 4 μέλη (το δεύτερο  παιδί μέχρι 25 ετών) και εισόδημα μέχρι 14.400.

Η οικογένεια με 3 μέλη (το τρίτο  παιδί μέχρι 25 ετών) και εισόδημα μέχρι 11.520.

Η οικογένεια με 2 μέλη  και εισόδημα μέχρι 10.700.

Η οικογένεια με 1 μέλος  και εισόδημα μέχρι 7.200.

Ο κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να καταθέσει στα γραφεία του Συλλόγου Τριτέκνων, τα δικαιολογητικά:

-Αίτηση για φρούτα

-Φωτοτυπίες αστυνομικών ταυτοτήτων και των δύο γονιών

-Εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίου έτους 2023 η 2022

-Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(τελευταίες 15 ημέρες)

-Φωτοτυπία απόφασης ΚΕΠΑ για αναπηρία με 67% και άνω

-Θεωρημένη κάρτα τρίτεκνου για το 2024

Οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία τριτέκνων τις ημέρες και τις ώρες που λειτουργούν.

Μπορούν να καταθέσουν αίτηση μαζί με όλα τα δικαιολογητικά και τρίτεκνες οικογένειες – μέλη του Συλλόγου μας,

και με μεγαλύτερα εισοδήματα. Στην περίπτωση που θα υπάρξουν αδιάθετες ποσότητες φρούτων, τότε θα πάρουν, αρκεί να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους έγκαιρα.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Πόσοι είναι οι Βουλευτές: Αρμοδιότητες του


 Ευρωκοινοβούλιο: Πόσοι είναι οι Βουλευτές: Αρμοδιότητες του

 

9 Ιουνίου 2024- Αξιοποίησε την ψήφο σου- Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 βουλευτές εκλεγμένους στα 27 κράτη μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Ελλάδα εκλέγει 21 Ευρωβουλευτές.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών για κάθε χώρα είναι ανάλογος του πληθυσμού της, αλλά ισχύει η αρχή: καμία χώρα δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 6, ή περισσότερους από 96 βουλευτές, ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 750 (συν τον πρόεδρο). Οι βουλευτές συγκροτούν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, και όχι την εθνικότητά τους.

Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών.

Οι Πολιτικές ομάδες:

Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες)

Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ομάδα Renew Europe

Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών

Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας

Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει την αρμοδιότητα της «Συναπόφασης» για όλες πλέον τις αποφάσεις της Ε.Ε.

που ανήκουν στο Ενωσιακό/Κοινοτικό Δίκαιο.

Δηλαδή περίπου το 70-80% της νομοθεσίας του κάθε κράτους- μέλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πρώτα εγκρίνεται και αποφασίζεται στην Ε.Ε. και στη συνέχεια γίνεται προσαρμογή και εφαρμογή στην Ελλάδα.

Ενώ το κάθε Κράτος- μέλος έχει Εθνική νομοθεσία για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική, Εσωτερική Ασφάλεια, θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ουσιαστικές, αφορούν τις συνθήκες ζωής για τα επόμενα 5 χρόνια. Ίσως είναι περισσότερο σημαντικές από τις Βουλευτικές εκλογές.

9 Ιουνίου 2024- Αξιοποίησε την ψήφο σου- Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα

#Ευρωεκλογές_2024,

#Ευρωκοινοβούλιο,

#Ευρωβουλευτές,

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Νέες πρωτοβουλίες για το κόστος της στέγης μετά τις εκλογές


 Νέες πρωτοβουλίες για το κόστος της στέγης μετά τις εκλογές

 

Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του Συνέδριου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα» στο Μουσείο της Ακρόπολης:

--Οι δημογραφικές τάσεις τις οποίες παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα και το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, όπου οι δείκτες αναπλήρωσης είναι ακόμα χαμηλότεροι από ό,τι στην Ευρώπη. Άρα, δεν υπάρχει καμία προφανής συσχέτιση μεταξύ του πλούτου μιας χώρας και των δημογραφικών τάσεων. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σύνθετο.

--Δημιουργήσαμε ένα Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Χρειαζόμαστε πολιτικό «ιδιοκτήτη» όλων αυτών των πολιτικών, που θα μπορεί να συντονίζει και τα άλλα Υπουργεία.

--Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις για να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η απόκτηση παιδιών:

--Επίδομα γέννας. Από τα πρώτα πράγματα τα οποία κάναμε το 2019. Το αυξήσαμε, στα 2.400 ευρώ  αναδρομικά για τις γεννήσεις εντός του 2023 και το αυξάνουμε κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

--Πολιτική στοχευμένη στις οικογένειες με παιδιά. Περισσότερα φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά. Προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη στέγη. Η στέγη είναι απολύτως κρίσιμο δεδομένο για να σκεφτεί κάποιος να αποκτήσει οικογένεια.

--Μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη.

--Παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς για το βρεφικό γάλα. Δεν γίνεται το βρεφικό γάλα μίας πολυεθνικής εταιρείας να πωλείται τόσο πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

--Προγράμματα για τη στέγη (πχ: «Σπίτι μου»), ένα απολύτως κρίσιμο δεδομένο για να σκεφτεί κάποιος να αποκτήσει οικογένεια.

--Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα -  ολοήμερο σχολείο με δυνατότητα συμμετοχής σε πολλές δημιουργικές δράσεις.

--Από εκεί και πέρα, αυτό που σας είπα, το κόστος ειδικά της στέγης, το οποίο αφορά και το δημογραφικό, αλλά όχι μόνο το δημογραφικό, είναι για εμάς μία κρίσιμη παράμετρος και θα περιμένετε σε αυτό και μετά τις εκλογές και άλλες πρωτοβουλίες σημαντικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαρκής και έμπρακτη η στήριξή μας στις μητέρες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαρκής και έμπρακτη η στήριξή μας στις μητέρες

 

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας 2024:  

Η στήριξη της Κυβέρνησης στις μητέρες είναι διαρκής και έμπρακτη. Μερικά μόνο από τη δεύτερη θητεία μας, είναι:

-η εκ νέου αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (αφού έχουμε ήδη αυξήσει κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί στην πρώτη θητεία μας),

-η επέκταση του επιδόματος μητρότητας, από 4 σε 9 μήνες για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, και

αύξηση του επιδόματος γέννησης που θεσπίσαμε στην πρώτη θητεία μας, από €2.000 για κάθε παιδί σε €2.400 έως €3.500, αναλόγως του αριθμού των παιδιών.

-Και η επόμενη δράση που αφορά επίσης παιδιά, είναι όμως πιο ευχάριστη. Πρόκειται για τα δύο προγράμματα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024 που υλοποιούν η ΔΥΠΑ και ο ΕΦΚΑ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ. Μέσω των προγραμμάτων αυτών λοιπόν χορηγούνται voucher για συνολικά 106.000 παιδιά 6 έως 16 ετών (τα 70.000 εξ αυτών χορηγούνται από τη ΔΥΠΑ και τα 36.000 από τον ΕΦΚΑ), και έτσι τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν 15νθημερες διακοπές με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες -από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 ημέρες.

-Στον χώρο της υγείας. Μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι νέες ηλικιακές ομάδες είναι γυναίκες 45-49 και 70-74 ετών, δηλαδή σχεδόν 567.000 γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες.

-Μένω στον χώρο της υγείας για να θυμίσω ότι πλέον υπάρχει και η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τον προγραμματισμό ραντεβού για δωρεάν Αιματολογικές Εξετάσεις στις Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή μπορείτε να επισκεφτείτε τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.finddoctors.gov.gr, και να αναζητήσετε και να επιλέξετε την κατάλληλη δομή και την ημερομηνία που σας εξυπηρετεί στην περιοχή σας. Έτσι, και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ας τιμήσουμε την Μητέρα, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γιορτής της! της Ιωάννα Μαρή

 


Ας τιμήσουμε την Μητέρα, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γιορτής της!

Εκείνη μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία μας Υγεία και Ανθρωπιά!

 

Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας,

Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας  Προγεννητικής Αγωγής»


Γιατί άραγε τιμούσαμε ανέκαθεν από τα πιο αρχαία χρόνια την Μητέρα;

Από τα πιο αρχαία χρόνια, οι Έλληνες τιμούσαν την μητέρα, όταν εκείνη έφερνε στον κόσμο μια άξια νέα ζωή και δεχόταν εξαιρετικές τιμές, ανάλογα με την Υγεία, την Ομορφιά και τις Αρετές των παιδιών της. Στην μεγάλη εορτή των Θεσμοφορίων, που ετελείτο κάθε χρόνο σ’όλες τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις, και όπου οι ύπανδρες γυναίκες, αμέσως μετά τον γάμο τους, δέχονταν διδασκαλία από τις ιέρειες της θεάς Δήμητρας, πώς έπρεπε να ζουν για να φέρουν στον κόσμο υγιή και άξια παιδιά, την τελευταία ημέρα της εορτής, που ονόμαζαν «Καλλιγένεια», βράβευαν την μητέρα που από τα προηγούμενα έως τα παρόντα Θεσμοφόρια είχε φέρει στον κόσμο το πιο υγιές και όμορφο μωρό. Ιστορικοί αναφέρουν ότι η γυναίκα αναγνωριζόταν σε σχέση με  το παιδί που είχε φέρει στον κόσμο και αναθρέψει. Και η ίδια η μητέρα ήταν υπερήφανη για τις αρετές των παιδιών της,  καθώς γνώριζε πόσο εκείνη είχε συμβάλει  γι’αυτό. Πρέπει να ξέρουμε βέβαια  ότι στην Αρχαία Ελλάδα όλοι οι φιλόσοφοι είχαν μιλήσει για το μεγάλο παιδαγωγικό έργο που κάθε  μητέρα ασκούσε στο παιδί της, προπαντός κατά την εγκυμοσύνη της, στις ρίζες της ζωής του και η Πόλις-Κράτος από την βαθειά αρχαιότητα εκπαίδευε συστηματικά τα αγόρια και προ παντός τα κορίτσια χωριστά, για τον μελλοντικό γονεϊκό τους ρόλο.

Εξηγεί ο Πυθαγόρας: 

«Σ’όλα τα έργα σημασία έχει πώς γίνεται η αρχή… Στην οικοδομική τέχνη, σημασία έχει η θέση των θεμελίων, στην ναυπηγική, η κατασκευή της καρίνας… και στην τεκνογονία, το ταίριασμα των ζευγαριών και η αρχή της ζωής…»

 «…αυτή είναι η αιτία του κακού των πιο πολλών ανθρώπων, ότι από τους πολλούς επιχειρείται η τεκνοποιία με κτηνώδη και αλόγιστο τρόπο» (επίσης και Ιαμβλίχου, Πυθαγορικός βίος, 208 επ.).

Και ο Πλάτων στους Νόμους  αναφέρει: «Μεγάλη σημασία έπρεπε να έχει για το ζεύγος να αποκτήσει σωστά παιδιά: «την των παίδων ομαλότητα» (Στ’ 773).

«Οι νέοι έπρεπε να είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν στην πόλη τα ομορφότερα και πιο εύρωστα και δυναμικά παιδιά: «ως καλλίστους και αρίστους εις δύναμιν αποδειξομένους παίδας τη πόλει» (Στ’ 783).

«Στο διάστημα της τεκνοποιίας πρέπει τα ζεύγη να προσέχουν να μην πράττουν ούτε νοσηρά πράγματα, ούτε βιαιότητες και αδικίες, διότι αυτά εντυπώνονται στα σώματα και τις ψυχές των παιδιών … ».

Γι’αυτόν τον σκοπό άρχοντες-γυναίκες, οι «επίσκοποι επί των γάμων», θα είχαν το ζεύγος υπό την εποπτεία και καθοδήγησή τους.

 «Οι γυναίκες, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έπρεπε ιδιαίτερα να προσέχουν, ώστε να μην δοκιμάζουν λύπες, αλλά να ζουν στην περίοδο αυτή τιμώντας την, φροντίζοντας να είναι ήρεμες, χαρούμενες, με καλή διάθεση» (Ζ’ 792).

Και ο Αριστοτέλης (Πολιτικά 1335a-1335b) επιμένει επίσης :

«Η διάνοια της εγκύου πρέπει να είναι ήρεμη, γιατί, κατά την κύηση, τα παιδιά απορροφούν την ζωή από τη μητέρα, όπως τα φυτά από τη γη».

Σε όστρακο του Τίμωνος του Φλιασίου διαβάζουμε το εξής επίγραμμα: 

 «… ήλθες στον κόσμο έχοντας πνευματική παιδεία

και γνωρίζεις αρκετά τα σχετικά με την φύση,

 επειδή η μήτρα που σε έθρεψε

 σου επικοινώνησε το κάθε τι

με την σκέψη».

 Όλη την σοφή αντιμετώπιση της μητρότητας της αρχαιοελληνικής περιόδου έχει επαληθεύσει η σύγχρονη επιστήμη. Πρωτοπόροι επιστήμονες, από όλο τον κόσμο  (1970 και εφεξής) με σπουδαίες έρευνες  βεβαιώνουν ότι οι 9 μήνες της κύησης, αποτελούν περίοδο θέσης θεμελίων όλης της ζωής του ανθρώπου και είναι επομένως η πιο αποτελεσματική περίοδος της ζωής μας, η οποία διαρκώς επιδρά στον σχηματισμό και στην λειτουργία: του οργανισμού και της ενήλικης ζωής  κάθε ανθρώπου. Βασίλισσα της ενδομήτριας ζωής είναι βέβαια η Μητέρα έγκυος, η πρώτη πιο δυναμική παιδαγωγός. Σειρά νέων σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων, που είδαν το φως από το 1970 και εφεξής, οδήγησαν σ’αυτό το μοναδικό συμπέρασμα:

-Η εκπληκτική τεχνολογία των υπερήχων,

- Η μελέτη της ζωής του εμβρύου, που έφερε στο φως τις εκπληκτικές ικανότητές του: έχει αισθήσεις, αφή, γεύση, ακοή. Έχει συναισθήματα και αισθάνεται ήδη από την σύλληψή του τα συναισθήματα της μητέρας και του πατέρα του, ιδίως ως προς αυτό,  την αγάπη της (του)  ή την απόρριψη της ύπαρξής του, τις σκέψεις  ιδέες τους..

- Η μνήμη του κυττάρου, που σημαίνει ότι καταγράφονται στο έμβρυο (στην νευρική κυτταρική του μνήμη)  συναισθήματα, σκέψεις, ιδανικά της μητέρας και μέσω αυτής και του πατέρα, και του περιβάλλοντός τους,

- Η νέα επιστήμη της Επιγενετικής, η οποία κατέρριψε ( από το 1990) την προγενέστερη αντίληψη της απόλυτης κυριαρχίας των γονιδίων, και επισήμανε την τελική καθοριστική επίδραση του περιβάλλοντος, το  οποίο και τελικά θα επιτρέψει, ανάλογα με το ποιόν του, σε ορισμένα γονίδια (τα όμοια) να εκφρασθούν και σε άλλα (τα ανόμοια) να μείνουν σιωπηρά.

Η αρμονική εννεάμηνη ζωή στην μήτρα της μητέρας είναι η πρώτη αγωγή υγείας και το πρώτο σχολείο αξιών κάθε ανθρώπου! Η Επιγενετική απέδωσε στο ζευγάρι και ιδιαίτερα στην μητέρα, έγκυο τον εξαιρετικό  παιδαγωγικό της ρόλο.

Σειρά στατιστικών ερευνών επιβεβαιώνουν  τις νέες έρευνες καθηγητής Thomas Verny, Πανεπιστήμιο του Τοροντο.

« O εγκέφαλος δεν διαμορφώνεται στο σχολείο αλλά στην μήτρα της μητέρας» (dr Chamberlain),

«Η εμβρυϊκή ζωή έχει αποδεδειγμένα τεράστια σημασία στην μετέπειτα ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου»

 «Για να αναστραφεί η αξιακή κρίση πρώτο μέλημα είναι η σωστή ενημέρωση των γονέων, ξεκινώντας από την γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα, πριν ακόμα μείνει έγκυος» Γεώργιος Χρούσος, Ομ. καθ. Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Παν/μίου Αθηνών 

Έχουμε επίσης αποδείξεις ότι ιδιαίτερα ταλέντα, όπως η μουσική ιδιοφυΐα, παρατηρούνται, όταν το παιδί- έμβρυο  κυοφορήθηκε σε μουσικό περιβάλλον, επειδή στην οικογένεια πατέρας ή μητέρα ήταν μουσικοί ή κάποιος τραγουδούσε  ή σε περιβάλλον όπου η μητέρα-έγκυος, ως εκπαιδευτικός, χρησιμοποιούσε τον λόγο της  συστηματικά. (δρ Alfred Tomatis)

Μουσική παιδεία κατά τη εγκυμοσύνη  έχει ως αποτέλεσμα επίσης την εκδήλωση ταλέντου στην ευφράδεια, στην ορθή λειτουργία της λογικής και του γραπτού και προφορικού λόγου και στην δόμηση ενός επιστημονικού νου.

Είναι τόσο αναγκαίο οι μέλλουσες μητέρες να μάθουν πώς να ασκήσουν το μοναδικό έργο τους, πώς να δημιουργήσουν έναν κόσμο Υγείας και Αξιών!

 

Η Φύση δεν ζητάει πολλά. Ζητάει λίγα και θα ανταποδώσει θησαυρούς στο παιδί, και θα κάνει τους γονείς  περήφανους για μια ζωή!

Αυτά τα λίγα, που ακολουθούν, μας τα στέλνει μια μεγάλη «Παγκόσμια Οργάνωση των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής» για τους γονείς.

Ας τα διαβάσουν  προσεκτικά οι μέλλοντες γονείς και προπαντός οι μητέρες …και ας εφαρμόσουν:

«Μέλλουσες  Μητέρες, μιλήστε στο έμβρυο μωρό σας, μιλήστε του με πολλή αγάπη!

Από την αρχή της εγκυμοσύνης, να επικοινωνείτε συχνά μαζί του!

Αξίζει όλη την αγάπη και την προστασία σας. Ακόμη και αν δυσμενείς εξωτερικές  συνθήκες σας επηρεάζουν, βρείτε τρόπους, ώστε το μωρό σας να μην δεχθεί αυτές τις επιδράσεις.          Καθημερινά να του μιλάτε για το μέλλον του, να του λέτε ότι το προστατεύετε επειδή  είναι μοναδικό στον κόσμο. Ότι θα επιτύχει το κάθε τι, ότι θα του δώσετε αυτά που του χρειάζονται για να  γίνει ευτυχισμένος άνθρωπος, γεμάτος ενθουσιασμό, χαρά  ζωής, ότι θα μας εκπλήξει όλους με την σοφία του, την δύναμη της θέλησής του, το θάρρος του, ότι θα γίνει ένα γερό παιδί, με Υγεία, ένας άξιος άνθρωπος, με Σοφία, Αγάπη και Δυναμισμό! »

          Κι ο Πατέρας, ας ενώσει τις ευχές και την αγάπη του…   

Να λοιπόν γιατί εορτάζουμε, τιμάμε διεθνώς την Μητέρα, πρώτη παιδαγωγό μιας κοινωνίας που επιθυμούμε να έχει Υγεία και Αξίες!

Ας τιμήσουμε λοιπόν, και εφέτος όλες τις μητέρες και τις μέλλουσες μητέρες, της Ελλάδας μας και του Κόσμου, για την μεγάλη δύναμη που η μεγάλη Μάνα Φύση τους έχει δώσει, να διαμορφώσουν αρμονικά, με τον πατέρα δίπλα τους,  το ανθρώπινο δυναμικό της κοινωνίας μας!

Μόνον εκείνες μπορούν να χτίσουν γερά θεμέλια υγείας στο σώμα και Αξιών και Χαρισμάτων στο πνεύμα κάθε ανθρώπου, αλλά αυτό, όπως σε κάθε θέση θεμελίων, μόνον κατά την Αρχή: «κατά την σύντομη περίοδο της άμεσης εξάρτησης του ανθρώπου από την μητέρα: εγκυμοσύνη πρώτα, γέννα και θηλασμό» λένε οι επιστήμονες.

Κανείς δεν παραγνωρίζει την αξία της μεταγενέστερης παιδαγωγικής… αφού όμως έχουν δομηθεί γερά τα θεμέλια.

Το μέλλον του κόσμου είναι στα χέρια των μητέρων»  δρ F.Freiberg

Αυτό το τεράστιο έργο μόνον εκείνες μπορούν να επιτελέσουν, οι Μητέρες, οι πρώτες παιδαγωγοί της Ανθρωπότητας!

Και η κοινωνία ένα και μόνον αντίτιμο μπορεί να τους προσφέρει: την ενημέρωσή τους και την απόδοση Τιμής και Ευγνωμοσύνης.

 

Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας,

Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας  Προγεννητικής Αγωγής»

Η Ιωάννα Μαρή, από την Αθήνα, με σπουδές Νομικής και Ψυχολογίας στην Αθήνα και στο Παρίσι, είναι ανωτάτη δικαστικός: Σύμβουλος Επικράτειας, ήδη επίτιμη. Υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και τα τελευταία 15 έτη στο Ε΄ Τμήμα του, “της Προστασίας του Περιβάλλοντος”.

Ως ψυχολόγος ίδρυσε παράλληλα στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, και ειρηνικής, προετοιμάζοντας τους νέους, με την ενημέρωσή τους, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής, κατά την οποία θεμελιώνεται η υγεία και οι αξίες ζωής της νέας ύπαρξης και εντυπώνονται τα πνευματικά χαρίσματά της, μέσα από εγγραφές στην κυτταρική της μνήμη σκέψεων, συναισθημάτων, βιωμάτων των γονιών και ιδιαίτερα της μέλλουσας μητέρας.

Αποτελεί προτεραιότητα κάθε ανθρώπινης κοινωνίας η προετοιμασία των ζευγαριών, των νέων γενικότερα, για τον αυριανό γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να συμπράξουν σ’αυτό το μεγάλο έργο, την δημιουργία αξίων αυριανών πολιτών, προσφέροντας στα μελλογέννητα παιδιά τους την αγάπη τους, τις ευχές τους και τον πολιτισμό τους.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό


 

Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

 

Η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό και τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, σε ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό και στα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για τη στήριξη των γεννήσεων και της οικογένειας, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σε Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Δημάρχων Αττικής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και ο Δήμος Παιανίας με θέμα:

«Το Δημογραφικό-Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις».

Η κα Ζαχαράκη παρουσίασε αρχικά, ορισμένα από τα δεδομένα που συγκροτούν το πρόβλημα έτσι όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ανέφερε στη χώρας μας ήδη από το ‘ 81 καταγράφεται σταθερά μείωση των γεννήσεων και ανατροπή του φυσικού ισοζυγίου. Για να αναπληρωθεί αυτό που έχει χαθεί όπως είπε θα έπρεπε να γεννώνται 2,1 παιδιά, με το ποσοστό σήμερα να βρίσκεται κοντά στο 1.30.

«Έχουμε σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων από γεννήσεις…Δεν περιμένουμε αυτό το αρνητικό ισοζύγιο που παγιώθηκε από το 2010 να ανατραπεί εν μια νυκτί» σημείωσε, και εξήγησε ότι «ακόμη και σε χώρες και κοινωνίες που κατάφεραν με κάποια μέτρα να δώσουν μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη δημογραφική πορεία».

Αναφερόμενη στην εθνική στρατηγική για το δημογραφικό η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης με τους δήμους τις περιφέρειες, την Κοινωνία των Πολιτών, την Εκκλησία, τους επιστημονικούς φορείς αλλά και τα κόμματα.

Μέτρα για την στήριξη των γεννήσεων

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρέθεσε αναλυτικά κάποια από τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για τη στήριξη των γεννήσεων, της οικογένειας, και των νέων. Μέτρα και πολιτικές που αποτελούν βασικά τμήματα και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως και 1500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ανακοινώνοντας ότι τα ποσά για την ισχύ του μέτρου αναδρομικά για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023 ανέρχονται περίπου σε 36 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου.

Η κα Ζαχαράκη στάθηκε, επίσης, στην απόφαση της κυβέρνησης με την οποία διορθώθηκε μια τεράστια αδικία, δηλαδή την επέκταση της άδειας μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξισωθούν με τις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα. Επιπροσθέτως στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν και οι αυτοαπασχολούμενες και οι μητέρες αγρότισσες.

Πρόσθεσε, ότι πλέον συνδυαστικά με το επίδομα γέννησης, μια γυναίκα που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, είναι αυτοαπασχολούμενη, ή αγρότισσα, μπορεί να λαμβάνει για τους πρώτους εννέα μήνες της γέννησης του παιδιού, ένα μηνιαίο ποσό που φτάνει τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται πλέον τμήμα της άδειας μητρότητας να περάσει εφόσον το επιθυμεί και διευκολύνει το ζευγάρι και στον πατέρα.

Περισσότερα από 360 εκατ. ευρώ για παιδιά με αναπηρία

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημείωσε, ότι περισσότερα από 360 εκατ. ευρώ δίνονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τα vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία. Και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 25 εκατ τη νέα χρονιά ώστε να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις. Από το 2022 στο 2023 αυξήθηκαν κατά 7.000 τα παιδιά που μπήκαν στα ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης. Επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί ποσό 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιπλέον 20 χιλιάδων νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η υπουργός έκανε γνωστό ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα προβλέπεται η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» σε όλους τους Δήμους με χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.

 Στεγαστική πολιτική ύψους 2,3 δισ. ευρώ

«Ένα καίριο κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό είναι το στεγαστικό. Αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη μια στεγαστική πολιτική ύψους 2,3 δις ευρώ», ανέφερε η κα

Ζαχαράκη, τονίζοντας ιδιαίτερα, ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» ήδη 5.600 ζευγάρια έχουν βρει το σπίτι τους και έχουν εκταμιεύσει το δάνειο τους. «Δέκα χιλιάδες ζευγάρια στο τέλος της χρονιάς θα έχουν βρει το σπίτι τους» σημείωσε και ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής.

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Διευκολύνσεις γονέων: Τι ισχύει στην Ελλάδα το 2024 για τις οικογένειες με μικρά παιδιά


Διευκολύνσεις γονέων: Τι ισχύει στην Ελλάδα το 2024 για τις οικογένειες με μικρά παιδιά

 

Η εργαζόμενη μητέρα πριν 20, 30, 40, 50 έτη, ήταν αναγκασμένη η να εργάζεται σε συνθήκες πίεσης για την ίδια και την οικογένεια της, είτε αναγκαζόταν να σταματήσει να εργάζεται προκειμένου να αναθρέψει τα παιδιά της. Τι ισχύει στην Ελλάδα το 2024 για τις εργαζόμενες μητέρες και τις οικογένειες τους:

-Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες

- Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση (voucher) για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (έως 36.000 ευρώ για τρία παιδιά).

-Παρέχεται το δικαίωμα στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης. 

-Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από τα 2.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ και δίδεται στις νέες μητέρες για την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες.

-Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. 

 -Το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

-Η αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ’ αποδοχών από 2 σε 14 ημέρες.

-Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό.

-Η άδεια φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες).

-Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας.

-Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών, δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.

-Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Τρίτεκνοι: Ποιοι έχουν απαλλαγή από τον ένφια το 2024


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ

Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Έτος ίδρυσης 2006

Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676

τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,

emailtitsa_mesouridou@yahoo.gr  

email: triteknoiattikis@yahoo.gr

fax: 2109570649 

http://triteknoinomouattikis.blogspot.com


Τρίτεκνοι: Ποιοι έχουν απαλλαγή από τον ένφια το 2024

 

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα, και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

-Σημειώνεται πως όσοι διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχει λάθη, μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του Ε9.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Χαρδαλιάς: 640 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών

Χαρδαλιάς: 640 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών


Με πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και από την Περιφέρεια Αττικής.

Την ενίσχυση των ευάλωτων(δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους 640 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027, προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό τον τίτλο «ΟΠΕΚΑ: Χθες, σήμερα, αύριο».

«Η ευαισθησία ενός κράτους αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές του» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, αναφέροντας πως από τα 640 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν:
Τα 410 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027
• Τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και
• Τα 30 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους
.

«Η ελληνική κοινωνία βίωσε τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική τη δεκαετία του 2010 και την πανδημία ακολούθως. Αμφότερες άφησαν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η άμβλυνση αυτών των συνεπειών, μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι υποχρέωσή μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ 2021-2027, το οποίο απευθύνεται σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στα νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια, δίνοντας ξεχωριστή έμφαση στη στήριξη των παιδιών.

«Οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, δεν είναι επαίτες. Η Πολιτεία οφείλει να συμβάλλει με τη μέγιστη όμως δυνατή διακριτικότητα. Και αυτό κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Η επισιτιστική και βασική υλική βοήθεια, συνοδεύεται από δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ωφελούμενων, ενώ ειδική πρόνοια πρόκειται να ληφθεί για παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και τις οικογένειες τους, ανέργους, γυναίκες, ωφελούμενους άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρία, πολίτες τρίτων χωρών, άστεγους και Ρομά».

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, στον κοινωνικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων από ίδιους πόρους για κοινωνικές δομές προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δομές για γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους, για αυτόνομη διαβίωση, για τη σίτιση και τη διαμονή αστέγων, για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, αποθεραπείας – αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ, υπηρεσίες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων και δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.
«Οι δράσεις αυτές δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών. Για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

#XARDALIAS, #PERIFEREIA_ATTIKIS, #OPEKA, #TEBA, #KEA, #ELAXISTO_EGGYHMENO_EISODIMA,

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Η Ελλάδα συμμετέχει στις εκλογές για την Ευρωπαϊκή Ένωση


 Η Ελλάδα συμμετέχει στις εκλογές για την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει στη βελτίωση σχεδόν της ζωής των Ελλήνων, από τον τρόπο εργασίας, τα ταξίδια και τις αγορές μας, έως την ποιότητα του περιβάλλοντός μας, τις ευκαιρίες μάθησης, και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μας αγοράζουν και πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

Αυτή η μοναδική πολιτική και οικονομική συμμαχία αποτελεί επίσης το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό εγχείρημα στην ιστορία.

Ως υπήκοοι της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ, είστε αυτόματα και πολίτες της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, έχετε πολλά και σημαντικά δικαιώματα βάσει του δικαίου της ΕΕ, ιδίως το δικαίωμα να κυκλοφορείτε ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό τη διαμονή, την εργασία, τις σπουδές ή ακόμη και τη συνταξιοδότησή σας.

Όταν ταξιδεύετε σε χώρα εκτός ΕΕ και η δική σας χώρα δεν διαθέτει εκεί διπλωματική αντιπροσωπεία, μπορείτε να απευθυνθείτε στην πρεσβεία ή το προξενείο οποιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ για να λάβετε βοήθεια και προστασία.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024.