Powered By Blogger

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Μετεγγραφή φοιτητών: πότε γίνονται οι αιτήσεις, μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων, τι ισχύει με αδελφό φοιτητή



 

Μετεγγραφή φοιτητών: πότε γίνονται οι αιτήσεις, μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων, τι ισχύει με αδελφό φοιτητή

 

Ο φοιτητής εγγράφεται πρώτα στη Σχολή που έχει εισαχθεί, και στη συνέχεια αιτείται την μετεγγραφή του σε άλλη σχολή.

Κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει για τις μετεγγραφές. Η απόφαση θα εκδοθεί τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Παραθέτουμε τι ίσχυε την περσινή χρονιά.

Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή φοιτητή σε όλες τις κατηγορίες μετεγγραφής είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των Σχολών/Τμημάτων όπως αναφέρονται στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή.

 

Μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων

Ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφόμενων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων είναι ίσος με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα Α.Ε.Ι.

Ο αιτών μετεγγραφή μοριοδοτείται βάσει των οικονομικών κριτηρίων ως εξής:

α) Έξι (6) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ,

β) τέσσερα (4) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των 3.000,01 έως το ποσό των 6.000,

γ) τρία (3) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των 6.000,01 έως το ποσό των 9.000,

δ) δύο (2) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των 9.000,01 έως το ποσό των 12.000 ευρώ.

Ο αιτών μετεγγραφή μοριοδοτείται βάσει των κοινωνικών κριτηρίων ως εξής:

α) ενάμισι (1,5) μόριο, εάν ο αιτών είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας,  ανεξαρτήτως του εάν το τέκνο αποτελεί «εξαρτώμενο μέλος».

β) δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας,  ανεξαρτήτως του εάν το τέκνο αποτελεί «εξαρτώμενο μέλος».

γ) δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι ορφανός από τον ένα γονέα, και πέντε (5) μόρια εάν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς,

δ) δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι τέκνο άγαμου γονέα,

ε) ένα (1) μόριο για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

 

Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 12.500 ευρώ

Εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) τα αδέλφια σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι. τα οποία εδρεύουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες και στις οποίες:

αα) δεν διαμένουν μόνιμα οι γονείς τους,
αβ) τα ίδια, ή οι γονείς τους δεν έχουν την πλήρη κυριότητα κατοικίας, και
αγ) τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν επικαρπία κατοικίας και

β) τα αδέλφια  συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών,

γ) τα αδέλφια  συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών

δ) το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.500 ευρώ.

Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 5.000 ευρώ

Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τα αδέλφια φοιτητές δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία:
α) τα αδέλφια φοιτητές ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα, ή
αβ) τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν την πλήρη κυριότητα κατοικίας
αγ) τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν επικαρπία κατοικίας.

 

Μετεγγραφή φοιτητών ειδικών κατηγοριών υποψηφίων με μοριοδοτούμενους λόγους

Μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης σε ημερομηνίες και με διαδικασία που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας:

-Φοιτητές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων σε ποσοστό 5% 

καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων

-Φοιτητές των Α.Ε.Ι.  έχοντες αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

-Φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή,

-από φοιτητές - τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας,

-από φοιτητές - τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

 

Υποβολή και εξέταση αιτημάτων για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής

Οι αιτήσεις για χορήγηση κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφής υποβάλλονται στην αρμόδια Επιτροπή, σε ημερομηνίες και με διαδικασία που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Στην αίτηση που υποβάλλεται επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες ο φοιτητής αιτείται μετεγγραφή κατ΄ εξαίρεση.

Η Επιτροπή αποφασίζει εάν τεκμηριώνεται από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά η συνδρομή ιδιαίτερα σοβαρής και εξαιρετικής περίπτωσης για τη χορήγηση της κατ ΄εξαίρεση μετεγγραφής.

Θεοκλήτη Μεσουρίδου

Πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Περιφέρειας (Νομού) Αττικής

Γεν. Γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων (ΠΟΤ)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου