Powered By Blogger

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ποιο είναι το μέλλον των προσφυγικών κατοικιών της Καλλιθέας;


Ποιο είναι το μέλλον των προσφυγικών κατοικιών της Καλλιθέας;

 

Η Καλλιθέα, με πληθυσμό που προσεγγίζει τις 200.000 κατοίκους, απλώνεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Φαληρικό Όρμο, σε μία έκταση 4.500 στρεμμάτων.

Ο Δήμος της πόλης έχει ως έμβλημα τον Θησέα, που, σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν επέστρεψε από την Κρήτη, όπου είχε εξοντώσει τον Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της Καλλιθέας.

Αρχαιολογικά ευρήματα ενισχύουν την άποψη, ότι η περιοχή της Καλλιθέας κατοικούνταν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., οπότε θεωρείται πως σ' αυτή αναπτύχθηκε ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Ο σχηματισμός του σύγχρονου οικισμού της Καλλιθέας άρχισε το 1884-1885, με πρωτοβουλία μίας Οικοδομικής Εταιρίας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Καλλιθέα διεξήχθη το άθλημα της σκοποβολής, στο Σκοπευτήριο που χτίστηκε ειδικά για το λόγο αυτό.

Ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, η εγκατάσταση στην Καλλιθέα περίπου 25.000 προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο τη μετέτρεψε σε προσφυγική συνοικία και ανέκοψε την εξέλιξή της σε προάστιο αναψυχής.

Κατά την προπολεμική περίοδο, η πόλη έγινε τόπος εγκατάστασης βιομηχανιών και βιοτεχνιών, ενώ η θέση της μεταξύ Αθήνας και Πειραιά διεύρυνε την εμπορική της δραστηριότητα.

Οι προσφυγικές κατοικίες σήμερα
Οι προσφυγικές κατοικίες σήμερα βρίσκονται επί της οδού Ναυάρχου Βότση, καθώς και επί των οδών Επαμεινώνδα και Ξενοφώντος, δηλαδή στη νότια Καλλιθέα.
Ο προσφυγικός συνοικισμός διατηρείται σχεδόν άθικτος και καλύπτει έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Πρόκειται για μονώροφες η διώροφες κατοικίες εκ των οποίων λίγες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν εμβαδόν 40τμ και αυτοτελή οικοπεδικό χώρο 30τμ που χρησιμοποιείται ως κήπος.
Στην περιοχή των προσφυγικών κατοικιών κατοικούν ως επί το πλείστον αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες. Στα προσφυγικά επικρατεί το εργατικό στοιχείο, λόγω φθηνότερου κόστους ενοικίασης.
Ποιο θα είναι το μέλλον αυτών των κατοικιών και της περιοχής;
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου