Powered By Blogger

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου



Η ανάπλαση  του Φαληρικού Όρμου

Η άναρχη πολεοδόμηση σε συνδυασμό με τη βίαιη αστικοποίηση της Αττικής τις προηγούμενες δεκαετίες, δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες στο αστικό περιβάλλον, και προκάλεσαν ένα τεράστιο έλλειμα ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην πόλη.
Η μεγαλύτερη  αλλαγή συντελείται στο Φαληρικό Όρμο.
Η πόλη αλλάζει προσανατολισμό και αποκτάει μέτωπο στη θάλασσα.
Η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς την παραλία κατά 90 μέτρα και υπογειοποιείται τμηματικά, σε μήκος 600 μέτρων περίπου, ώστε να απελευθερωθεί η πρόσβαση των όμορων δήμων στην ακτογραμμή. Αναμένεται να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου έκτασης 220 στρεμμάτων, συνδεόμενος με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Η έκταση του Φαληρικού Όρμου παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Περιφέρεια Αττικής τον Οκτώβριο του 2016.
Η μελέτη παραδόθηκε λίγο νωρίτερα στο  Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα οφέλη; Πολλαπλά.
Με δημόσια πρωτοβουλία και χρηματοδότηση,  από την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργείται ένας νέος χώρος πρασίνου στην Αθήνα, με υπερτοπική χρήση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για την τοπική κοινωνία. Η περιοχή μπορεί να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Αττική και όχι μόνο.
Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων και την αναζωογόνηση των υφιστάμενων εμπορικών δραστηριοτήτων και χρήσεων, στις παρυφές του νέου πάρκου. Κι έπειτα το ίδιο το πάρκο.
Νέος πνεύμονας πρασίνου, που τόσο ανάγκη έχει η Αττική, νέος χώρος ανάπτυξης πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων με δυνατότητες διοργάνωσης φεστιβάλ και γιορτών χωρίς εμπορευματικό χαρακτήρα, νέος τόπος συνάντησης, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας για ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Η αποτελεσματική διαχείριση του νέου Πάρκου και η εύρυθμη λειτουργία του, αποτελούν στοίχημα για την πόλη μας.
Είναι στοίχημα να αποδώσουμε την πόλη μας στους πολίτες της. Είναι στοίχημα να καταρρίψουμε το μύθο των έργων βιτρίνας.


1 σχόλιο:

  1. Κυρία Θεοκλήτη Μεσουρίδου καλημέρα σας! Διάβασα το άρθρο σας κι είδα πολύ προσεκτικά την οριζόντια κάτοψη του σχεδίου / φωτογραφίας (;) που δημοσιεύετε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Νεα Πόλη, την 1 Απριλίου 2019 και σας παρακαλώ να μου απαντήσετε, ει δυνατόν, στις εξής δυο ερωτήσεις. 1. Έχετε επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες και δει με τα ίδια σας τα μάτια τα έργα που έχουν εκτελεστεί στον χώρο του Φαληρικού όρμου, μεταξύ της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος και του γιαλού καθ’ όλη την έκτασή του; 2. Πού βρίσκατε την φωτογραφία/σχέδιο οριζόντιας κάτοψης που ακολουθεί το άρθρο σας κι αν έχετε και κάθετη κάτοψη των έργων του Φαληρικού όρμου. Εάν έχετε μια τέτοια κάθετη κάτοψη, θα σας είμαι ευγνώμων εάν μου την στείλετε στην ηλεκτρονικές μου διεύθυνση : inglessivanna@gmail.com
    Σαν γέννημα θρέμμα του Δήμου Καλλιθέας με διεύθυνση Πλατεία Τζιτζιφιών 8, στη γωνία που σχηματίζουν οι λεωφόροι Θησέως (λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου) και η παλαιά λεωφόρος Ποσειδώνος έχω παρακολουθήσει τα έργα εκ αρχής. Συγκρίνοντάς τα με το σχέδιο / φωτογραφία που έχετε δημοσιεύσει βλέπω ομοιότητες αλλά και διαφορές που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς βλέποντας ΜΟΝΟ το σχέδιο/φωτογραφία. Π χ δεν μπορεί να διακρίνει κανείς τα δυο τούνελ συνολικού μήκος περίπου 650 κι ύψους 12-14 μέτρων που αποκλείουν την άμεση πρόσβαση των πολιτών γενικά και κυρίως των κατοίκων των παραλιακών Δήμων στην παραλία και θάλασσά τους. Επίσης ποτέ έως σήμερα δεν έχουμε λάβει ακριβείς πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή μεταξύ της Νέας λεωφόρου Ποσειδώνος και της θάλασσας. Όλα τα έργα που ήδη έχουν εκτελεστεί κι οι αόριστες γενικότητες για τα μελλοντικά μας ανησυχούν ιδιαίτερα! Γνωρίζετε κάτι συγκεκριμένο εσείς θα χαρούμε πολύ, οι γείτονες μου κι εγώ, εάν μας στείλετε τις πληροφορίες που έχετε. Σας ευχαριστώ πολύ, προκαταβολικά, έξω όλων ημών! Να έχετε μια ευχάριστη μέρα! Βάνα Ιγγλέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή