Powered By Blogger

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Διευκολύνσεις γονέων: Τι ισχύει στην Ελλάδα το 2024 για τις οικογένειες με μικρά παιδιά


Διευκολύνσεις γονέων: Τι ισχύει στην Ελλάδα το 2024 για τις οικογένειες με μικρά παιδιά

 

Η εργαζόμενη μητέρα πριν 20, 30, 40, 50 έτη, ήταν αναγκασμένη η να εργάζεται σε συνθήκες πίεσης για την ίδια και την οικογένεια της, είτε αναγκαζόταν να σταματήσει να εργάζεται προκειμένου να αναθρέψει τα παιδιά της. Τι ισχύει στην Ελλάδα το 2024 για τις εργαζόμενες μητέρες και τις οικογένειες τους:

-Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες

- Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση (voucher) για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (έως 36.000 ευρώ για τρία παιδιά).

-Παρέχεται το δικαίωμα στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης. 

-Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από τα 2.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ και δίδεται στις νέες μητέρες για την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες.

-Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. 

 -Το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

-Η αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ’ αποδοχών από 2 σε 14 ημέρες.

-Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό.

-Η άδεια φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες).

-Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας.

-Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών, δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.

-Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου