Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ
Tο τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι σχετικές συζητήσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών καθώς επίσης και για τα «κοράκια» που τριγυρίζουν τις τράπεζες και ζητούν να αγοράσουν κόκκινα δάνεια.
Ποια είναι η αλήθεια για όλα αυτά ;
Κινδυνεύει άμεσα η υποθηκευμένη περιουσία των Ελλήνων πολιτών από τη διείσδυση του ξένου κεφαλαίου με τη μορφή των distress funds;
Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιμετωπίζεται το θέμα από την πλευρά των τραπεζών.
Τα κόκκινα δάνεια έχουν φθάσει ήδη σε ποσοστό πάνω από 30 % του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι και βαρίδι για την εξέλιξη της εξυγίανσής τους.
Οι τράπεζες, μέχρι πρόσφατα, ήταν αρνητικές στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν έναν όγκο ακινήτων σε μία αγορά, η οποία έχει καταρρεύσει και με ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλει εξαιρετικά μεγάλο βάρος στα ακίνητα.
Από την άλλη πλευρά τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να αντέξουν το κοινωνικό κόστος εκτέλεσης των πλειστηριασμών.
Ακόμη αν καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, θα υποχρεωθούν να μειώσουν την αξία των υποθηκών τους, γεγονός, που θα αυξήσει τις επισφάλειες και τις  κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Έτσι, μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι διστακτικές για την πώληση προβληματικών δανείων.
Σε αντίθεση πάντως με ό,τι συμβαίνει ως σήμερα στην Ελλάδα, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η πώληση δανείων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Είναι φανερό ότι αν ανοίξει το θέμα της πώλησης «κόκκινων δανείων», σειρά θα έχουν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, σε μια περίοδο, που υπάρχει βεβαιότητα ότι αίρονται οι προστατευτικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. 
Επομένως το πρόβλημα ήδη έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί τις κατοικίες.
Οι μεθοδεύσεις  των τραπεζών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σχεδιασμό ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού με ανεξέλεγκτες και αδιευκρίνιστες διαδικασίες, που μάλλον θα εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «πάρτυ» πάνω από τις κατοικίες και την περιουσία του ελληνικού λαού. Οι τραπεζίτες, που διαχειρίζονται τις τράπεζες, που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, επιδιώκουν, με τη δημιουργία αυτών των υπερδιευθύνσεων (ή bad banks) να διαχειριστούν την έλλειψη προστασίας της κατοικίας των εξαθλιωμένων Ελλήνων φορολογουμένων με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι την ανακούφιση των πολιτών.
Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τα «κοράκια», που καραδοκούν να σφετεριστούν την ελληνική ιδιοκτησία και έχουν από τώρα στοχεύσει σε περιοχές και ιδιοκτησίες, που θεωρούνται εμπορεύσιμες. Η απειλή είναι υπαρκτή και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ήδη η τρόικα είναι αποφασισμένη να πιέσει αφόρητα για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση του κεφαλαίου για την υφαρπαγή των κατοικιών και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων μας για να αποτραπούν τα σχέδιά τους.
Πρέπει να θεσμοθετηθεί η προστασία της κατοικίας και της ελληνικής περιουσίας, γιατί μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία της κοινωνίας και η προστασία του Έλληνα πολίτη, που βιώνει συνθήκες οικονομικής σύνθλιψης και απώλειας του εισοδήματος και της εργασίας του.
Δεν πρέπει να γίνει κανένας πλειστηριασμός.
Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι :
·         Παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τραπεζικές οφειλές τουλάχιστον για μια 3ετία,
·         και επέκταση της προστασίας και για οφειλές προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά ταμεία αλλά και σε εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες.
Η εφαρμογή αυτού του πλαισίου ρύθμισης θα επιτύχει, αν ανατεθεί σε έναν δημόσιο φορέα, που θα διαχειριστεί το συνολικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων με όρους δίκαιης μεταχείρισης και έλεγχο κάθε περίπτωσης, ώστε να διαπιστώνεται η πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων
Η εξαθλίωση της κοινωνίας μας πρέπει να σταματήσει και να προστατευθούν οι αδύνατοι οικονομικά συμπολίτες μας από τη λαίλαπα των μνημονίων και την υφεσιακή πολιτική των κυβερνώντων. Η προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών είναι απολύτως απαραίτητη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου